2013. október 21., hétfő

Happy Halloween!

Jó szokásnak tartom a Halloweenezést. Bár Magyarországon nem dívik „trick-or-treatelni”, mint az amcsi filmekben, és már gyerek sem vagyok, a csokit és az édességeket nagyon szeretem.

Engem nem zavar, hogy eredetileg nem a mi ünnepünk, sőt, legszívesebben indítványoznám, hogy az egész világ minden egyes ország ünnepeit tartsa meg. Nyilván sok politikai és vallási kérdést vetne fel, azon túl, hogy - ahogy a Wikipédián nézem - nem sok munkanap maradna. De addig is, világbékén innen, itt van nekünk például ez a Halloween, ami tök jó alkalom csínyre és csokira.

Amíg a nővérem (a kopapirstb.blogspot.hu szerzője) minden alkalomra, legyen az családi esemény vagy szimpla szerda délután, új képeslappal áll elő, én az ünnepi süti- és tortamanufaktúrát üzemeltetem.

A hétvégén koprodukcióban készítettük el a lenti cupcake-eket. Lettek hozzá papírdíszek és dobozkák is, meg minden. Így ajándéknak is menőbb. Jól néznek ki, nem?

Muffin alaprecept 12 csokis muffinhoz:

300 gramm liszt
150 gramm cukor
3 tojás
1 cs. sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
1 cs. vaníliás cukor (persze igazi vaníliával jobb)
2-3 dkg vaj
1 dl tej
1 dl étolaj
80 gramm étcsoki


hozzávalók

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A muffinsütőt előkészítjük: beletesszük a muffinpapírokat.

A száraz összetevőket egy nagy tálban összekeverjük (a liszttel, sütőporral és a szódabikarbónával kezdjük), beletördeljük vagy belereszeljük a csokit, majd hozzáadjuk a tojásokat, olvasztott vajat, tejet és az olajat.

A masszát a tepsibe öntjük (kb. 2/3-ig töltve a mélyedéseket). Kb. 20 perc alatt készre sütjük. (tűpróbával csekkoljuk, hogy kész-e)

Mascarponés krém

250 gramm mascarpone
1 doboz Philadelphia sajtkrém
100 gramm vaj
200 gramm porcukor
1 cs. vaníliás cukor
½ citrom héja és leve

Az összetevőket egy habüstben robotgéppel felverjük. Habzsákba tesszük és kezdődhet a móka: a cupcake-ek díszítése!

Ezután adhatunk hozzá ételfestéket. Tegyük kisebb tálakba az „adagokat”, mielőtt egy-egy színt kikeverünk. Gumikesztyű, kötény használata nem árt;)

Fondant


A fondant pillecukorból készült. Találtunk fehér színű Haribósat.
100 gramm fehér pillecukor és 200 gramm porcukor kell hozzá, plusz némi víz.

A pillecukrot kivajazott tűzálló edényben, kb. 2 perc alatt mikróban megolvasztjuk. (1/2 percenként ránézünk, megkeverjük – szerintem ez a legjobb rész az egészben)



pillecukor, olvasztás előtt
Ha teljesen felolvadt, hozzáadunk 2 evőkanál vizet és a cukor felét, majd elkezdjük keverni/gyúrni. Folyamatosan adjuk hozzá a cukrot, és további 3-4 evőkanál vizet, amíg szép, nyújtható „tésztát” nem kapunk. Ezt is ugyanúgy tudjuk színezni, mint a krémet. Használtunk még tortaszórót és gumicukrot a díszítéshez. 


 



muffin-"coffin":)

Ez a post a chocologia blog vendégposztjának készült. Köszönet a lehetőségért! chocologia.blog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá!