2015. november 30., hétfő

Csináld magad: 3 módszer formaöntésre

Az előző posztban bemutattam, hogy csináltunk betonékszereket készen kapható öntőformák segítségével. Ma megmutatom milyen alternatív lehetőségeket találtunk, amit a drága szilikonformák helyett használhatunk. Csak arra érdemes figyelni, ha nem szilikont használunk olajozzuk ki a modellező formánkat a betonnal való találkozás előtt. Így könnyebben kicsúszik belőle, ha már megkötött a beton.

1. Ékszeralapok

A betont legegyszerűbb azonnal olyan formába önteni, ahonnan már ki sem kell venni. A Fimo gyárt olyan gyűrűalapokat, amik elég mélyek, de hasonlót minden kreatív ékszerboltban lehet kapni, akár online is.




2. Oyumaru

Ez az anyag egy csoda! Az újra és újra használható, hőre lágyuló gyanta japán találmány. Forró, de már nem forrásban lévő vízbe kell tenni, ahol 1-2 perc alatt meglágyul. Ebben a puha állagában bármilyen formára rádolgozhatjuk, így az Oyumaru leképezi a forma negatívját. Amikor megkeményedik a gyanta, kivehetjük belőle az eredeti tárgyat, amiről a lenyomatot készítettük és az elkészült formába önthetjük a betont. Leírva sokkal bonyolultabbnak hangzik, mint valójában. Az Ötletkuckón találtam két magyar nyelvű videót is. A gyanta egyébként nemcsak hogy számtalanszor újrahasználható, de a már használt darabok könnyebben meg is lágyulnak a forró vízben, mint az új rudacskák. 

Az alábbi képeken a betonok úgy látszanak, ahogy frissen a formából kivettük őket. Ezután nem árt még smirglivel csiszolni rajtuk. 






3. Egyéb negatívok

Nem is gondolnánk mennyi forma negatívja található meg a háztartásban! Betonöntésre tökéletesek a különböző csomagolások: a bonbonos dobozok, az elemtartó műanyag vagy a gyógyszerek bliszteres csomagolása. Ha van még ötletetek, írjátok meg kommentben! :) Jó kísérletezést!



2 megjegyzés:

  1. Adventi naptárak - a csokisak néha meglepő szép formájú csoki van benne - és a műanyag használható formaként. De a kész tortára való csokidíszek kis műanyagjai is használhatók. És a kedvencem: a kiskanalakban nyomkodott gyumra! Csodás kaboson lesz belőle vagy medál. És a felszíne is szép fényes, ha a kikanálban sütöd ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És én ezt csak most látom! :) Köszönöm az ötleteket! A kiskanalasat mindenképp kipróbálom!

      Törlés

Szólj hozzá!